'

October 12, 2013

Po novem se boste lahko nevede znašli v Googlovih oglasih

Torej Google je dal novo posodobljeno verzijo pogojev storitev. Novi pogoji bodo začeli veljati 11. november 2013 in jih lahko preberete tukaj. Googlov priročen povzetek v preprostem jeziku pa si lahko preberete spodaj.


Izvedli bodo tri spremembe:
  • Prva sprememba: pojasnilo, kako sta lahko vaša ime in fotografija profila prikazana v Googlovih izdelkih (vključno z meniji, oglaševanjem in drugimi komercialnimi vsebinami).
  • Druga sprememba: opomnik, da je treba mobilne naprave uporabljati varno.
  • Tretja sprememba: podrobnosti, zakaj je pomembno, da poskrbite za zaupnost gesla.
Seveda nas najbolj moti prikazovanje naših podatkov za komercialne namene Googlovega oglaševanja. Si predstavljate, da vam Google servira oglas za zmenkarije in zraven je slika vaše punce ali pa ob viagri vaš oče.

Da se sedaj ne boste množično odjavljali in zapirali Googlovih storitev so pustili možnost, da se ne strinjate z objavo vaših podatkov. 

Na tej povezavi Priporočila v skupni rabi si odstranite kljukico in Google vas nebo smel uporabiti v oglaševalskih kampanjah.

Google lahko na podlagi moje dejavnosti prikaže moje ime in fotografijo profila v priporočilih v skupni rabi, ki so prikazana v oglasih.

Kako sta prikazana vaša ime in fotografija profila (tudi v mnenjih in oglaševanju)?
 Vam, vašim prijateljem in ljudem, s katerimi ste povezani, želimo dati najbolj uporabne informacije. Priporočila ljudi, ki jih poznate, so lahko zares koristna. Zato lahko vaši prijatelji, sorodniki in drugi vidijo vaša ime in fotografijo profila ter vsebino, kot so mnenja, ki jih delite z drugimi, ali oglasi, ki jih označite s +1. To se zgodi samo, ko izvedete neko dejanje (npr. označevanje s +1, komentiranje ali spremljanje), in je vidno samo tistim, za katere ste izbrali, da želite z njimi deliti zadevno vsebino. V Googlu imate nadzor nad tem, kaj delite z drugimi. Ta posodobitev naših pogojev storitve na noben način ne spreminja nastavitve, s kom ste v preteklosti delili stvari, ali omejuje vaše možnosti, da nadzorujete, s kom želite v prihodnosti deliti stvari.

Povratne informacije ljudi, ki jih poznate, vam lahko prihranijo čas in denar ter izboljšajo rezultate za vas in prijatelje v vseh Googlovih storitvah, vključno z Iskanjem Google, Google Zemljevidi, Googlom Play in oglaševanjem. Vaši prijatelji lahko na primer vidijo, da ste album na strani glasbene skupine v Googlu Play ocenili s štirimi zvezdicami. Oznaka +1, s katero ste označili priljubljeno lokalno pekarno, je lahko prikazana v oglasu, ki ga pekarna prikazuje v Googlu. Ta priporočila imenujemo priporočila v skupni rabi, pri čemer lahko več o njih preberete tukaj.

Kar zadeva priporočila v skupni rabi v oglasih, lahko uporabo imena in fotografije profila nadzirate prek nastavitve priporočil v skupni rabi. Če to možnost nastavite na »izklop«, vaša ime in fotografija profila ne bosta prikazana v navedenem oglasu za vašo priljubljeno pekarno ali drugih oglasih. Ta nastavitev se nanaša samo na uporabo v oglasih in ne vpliva na to, ali bosta vaša ime in fotografija profila uporabljena drugje, na primer v Googlu Play.
Če ste v Googlu v preteklosti nastavili, da ne želite, da so vaše oznake +1 prikazane v oglasih, bomo ta izbor seveda upoštevali še naprej tudi v okviru posodobljene nastavitve. Dejanja uporabnikov, mlajših od 18 let, ne bodo prikazana v priporočilih v skupni rabi v oglasih in nekaterih drugih kontekstih.

Če želite še večji nadzor nad uporabo oglasov v Googlu, lahko oglase, ki so vam prikazani, upravljate tudi z Googlovim orodjem Nastavitve oglasovVeč o tem.

Varna uporaba mobilnih naprav
Gre preprosto za zdravo pamet: ne uporabljajte naših storitev, če počnete nekaj, za kar potrebujete vso pozornost, kot je vožnja, in če bi vas lahko naše storitve pri tem motile. In pri vožnji seveda spoštujte vse predpise.

Pazite na geslo
Naša glavna naloga je zagotoviti varnost vaših podatkov in jih zaščititi. Z uporabniškim imenom in geslom za Google lahko dostopate do številnih čudovitih stvari: sporočil v Gmailu, fotografij v Googlu+, videoposnetkov v YouTubu, seznamov ljudi v Google Stikih in še več. Vsak, ki mu razkrijete podrobnosti za prijavo, jih lahko uporabi za dostop do vašega Google Računa in stvari, ki jih imate shranjene v Googlu. Če kdo torej od vas zahteva geslo, dvakrat premislite in se vprašajte, ali morda obstaja bolj varen način, da z njim delite informacije.

Če opazimo kaj nenavadnega (npr. neuspele poskuse prijave v vaš račun ali dve prijavi v račun v zelo kratkem zaporedju iz računalnikov, ki sta zelo daleč narazen), bo morda prikazano opozorilo o nenavadni dejavnosti.

Preberite več o tem, kako poskrbite, da bo Google Račun varen, vključno z dodajanjem preverjanja v dveh korakih in uporabo gesel za dostop do aplikacij.

Zadnje čase je pametno prebrati pogoje uporabe storitev pri vseh ponudnikih storitev saj je dostikrat dovolj samo en člen kjer vas lahko nat... kjer hočejo.

Več na Google

1 comment: