'

February 10, 2011

Razvezan dostop za Telekomovo optično omrežje

Vsi uporabniki, ki do sedaj nismo mogli izbrati drugega ponudnika kot Telekom Slovenije za optično omrežje, bomo kmalu imeli možnost izbrati konkurenčne pakete za internet, telefonijo in televizijo. Podlaga za spremembo je pred kratkim izdana obvezujoča odločba Agencije za pošto in elektronske komunikacije (APEK). Na podlagi odločbe bo namreč moral Telekom Slovenije omogočiti dostop do svoje optike še drugim operaterjem.

APEK je svojo odločitev sprejel na podlagi analize, ki je pokazala, da je v Sloveniji izkoriščenih le slabih 20 odstotkov optičnega omrežja. Z razvezanim dostopom naj bi se izkoriščenost v relativno kratkem času močno povečala, saj bodo lahko uporabniki preko Telekomovega optičnega omrežja izbrali še storitve, ki jih ponujajo konkurenčni operaterji. Čeprav bodo morali ti Telekomu Slovenije plačati za uporabo njegovega optičnega omrežja, naj bi bile njihove storitve kljub temu cenovno ugodnejše.

Državni monopolni ponudnik telekomunikacijskih storitev mora najkasneje do konca maja oblikovati veleprodajno ceno za najem njegovega optičnega omrežja. Najkasneje do konca junija mora konkurenčnim operaterjem dejansko zagotovi možnost najema omrežja. Ali bo Telekom Slovenije zaradi odločitve Agencije za pošto in elektronske komunikacije primoran v znižanje maloprodajnih cen njegovih paketov za internet, telefonijo in televizijo?

APEK
Računalniške novice

No comments:

Post a Comment