'

February 2, 2011

Twitanje brez spleta po egipčansko

CopyPaste moškisvet.com



Spletni mrk so egipčanske oblasti izvedle zato, da bi se nezadovljno prebivalstvo ne bi moglo organizirati v množičnih demonstracijah. Vendar naj bi Twitter in Google skupaj našla način, kako lahko Egipčani tvitajo brez spletne povezave!
Twitter je bil glavno komunikacijsko gonilo pred začetkom demonstracij. Po računalnikih in mobilnih telefonih je naokoli zaokrožila gora informacij v obliki besedil, slik in videa. Oblasti so kmalu začele izklapljati splet končnim uporabnikom in poskusile zasenčiti dogajanje. Egipčani tako že od prejšnjega torka nimajo dostopa do mikroblogerske spletne storitve.
Protesti v Egiptu - 1
Revolucija s pomočjo ameriških informacijskih multinacionalk.(Foto: Reuters)
Zadnji podatki pravijo, da se na ulicah Kaira zbirajo ljudje, ki naj bi jih bilo že več kot milijon. V izogib nenadzorovanem protestiranju, nepotrebnih konfliktov s policijo in vojsko ter za bolje organizirane napade na kleptokracijo Hosnija Mubaraka se bodo morali protestniki oziroma vodje upora bolje pripraviti in predvsem dobro komunicirati tudi brez spleta. Telefoniranje je možno le med dvema osebama ali dvema majhnima skupinama in tudi predrago. Kako torej doseči, da bo eno sporočilo doseglo veliko število ljudi brez povezave v splet.

Google in Twitter sta prav zarotniško sklenila glavi in revolucionarnim Egipčanom ponudila preprosto rešitev, ki so jo poimenovali kar 'tvitanje brez spleta' ali 'glasovno tvitanje'. Uporabnik pokliče na mednorodno številko in pusti glasovno sporočilo. Sporočilo je nato pretvorjeno v tvit (sporočilo), skupaj s ključno besedo #egypt. Ljudje nato lahko poslušajo sporočilo na telefonskih številkah +16504194196 , +390662207294, +97316199855, ali pa če imajo seveda možnost, lahko obiščejo stran twitter, kjer so Egiptu namenili posebno stran.

Produkt je po besedah odgovornih pri Googlu je aplikacija last  podjetja SayNow, ki ga je pred kratkim kupil Twitter, nato so skupaj z Googlom storitev takoj priredili na twitterjevo omrežje. Egipčani, ki so skoraj popolnoma odrezani od spleta, sedaj lahkos pomočjo ameriških storitev izpeljejo svojo revolucijo.

No comments:

Post a Comment